Zamknij
Okrągły i podłużny, biały i razowy, z foremki, na zakwasie i z chrupiącą skórką

Okrągły i podłużny, biały i razowy, z foremki, na zakwasie i z chrupiącą skórką

28 października po raz kolejny w naszej szkole zorganizowane zostało Święto Chleba. Pięknie udekorowane stoły uginały się od różnego rodzaju pieczywa. Nie zabrakło też pysznych dodatków. Był domowy smalec, świeże masło, pyszne pasty jajeczne i pachnące latem dżemy i konfitury z domowych spiżarni naszych uczniów.

Wspólna degustacja poprzedzona była montażem słowno-muzycznym w wykonaniu uczniów z kl. V, VI i VII na temat historii wypiekania chleba i szacunku dla pracy ludzi, dzięki którym chleb każdego dnia gości na naszych stołach. Następnie Urszula Szpik-Pasek, nauczycielka chemii, opowiedziała o procesach chemicznych jakie zachodzą podczas przygotowywania i pieczenia chleba. Z wielkim zainteresowaniem obserwowaliśmy wyrabianie ciasta chlebowego przez Renatę Sobczyk – mamę naszych uczniów. 

Celem Święta Chleba jest powrót do tradycji kulinarnych i zdrowego odżywiania. To także nauka szacunku dla chleba, bo od szacunku dla chleba, naszej strawy powszedniej już tylko krok do szacunku dla najbliższych, do kraju rodzinnego, do otaczającego nas świata.

Święto zakończyło się wspólną degustacją. Zapraszamy do galerii zdjęć.